Jag är övertygad om att lantbruket är en vinnarbransch just nu. Även om vissa produktionsgrenar har lite pressad lönsamhet till följd av sjunkande mjölkpris, ökade kostnader för gödning, etc, så har lantbruket klara fördelar jämfört med andra näringar.
Det grundläggande är behovet av livsmedel och att detta behov kontinuerligt ökar i takt med en växande världsbefolkning. Fortsätter trenden mot än större efterfråga av ekologiska produkter sjunker produktionen totalt sett, eftersom avkastningen per areal är mindre i ekologisk produktion, och efterfrågan ökar än mer i förhållade till utbudet av livsmedel.
Även finanskrisen påverkar lantbruket mindre än andra branscher eftersom lantbruk av tradition har låg skuldsättning i förhållande till faktiska värden. Detta märks väl på finansmarknaden nu då lantbrukare har lättare att få krediter än andra företagare.
De två till lantbruk närmst besläktade näringarna, skog och entreprenad, lider betydligt mer just nu. Nedgången i byggsektorn påverkar båda två och får genomslag ända från entreprenören/skogsägaren, till tillverkaren av maskiner.
De stora tillverkarna av lantbruksmaskiner ser förhållandevis just på framtiden. De som sålt mycket i Öst känner givetvis av en nedgång där, men totalt sett bedömer branschen att nedgången blir 0-10 procent jämfört med 2008. Då ska vi ha i minnet att 2008 var ett mycket bra år för maskintillverkare och även om tillverkning och försäljning skulle falla med upp mot 30 procent ligger man över 2007 års nivå. Även det ett bra år.
Gå in på de stora maskintillverkarnas hemsidor så ser man att de gjort skapliga vinster även 2005, 2006, 2007 och 2008. Trotts ständig försäljningsökning dessa år.
Det enda som kan påverka en del av tillverkarna negativt de kommande åren är att de byggt ut sina produktionsanläggningar under senare år för att möta ytterligare efterfrågeökning. Uteblir denna, eller rent av det blir en bestående minskning i marknaden, har de överkapacitet på vissa håll.
För lantbrukets del torde detta vara positivt i det korta perspektivet eftersom det kan sätta press på maskinpriserna.
För svensk del motverkas detta av den svaga svenska kronan. Eftersom de flesta lantbruksmaskiner är tillverkade utanför Sveriges gränser, och även de som tillverkas här består av en hel del importerade komponenter, stiger maskinpriset efterhand som den svenska kronan försvagas. I skrivande stund har det ännu inte påverkat prisnivån nämnvärt eftersom utländkska tillverkare tillsammans med generalagenter tar den största smällen, men om kronan inte stärks inom kort kommer priserna att stiga på maskiner.
Den svaga svenska kronan har även fördelar för svenska lantbrukare. EU-stöden blir större räknat i svenska kronor, räntan är låg i Sverige och spannmålspriset blir högre här i vår valuta.
Som lantbrukare och producent är ett ständigt fokus på rationaliseringar för att sänka produktionskostnaderna A och O. Därmed hävdar jag att det är en fördel för svenskt lantbruk att kronan försvagas och ökar priset både på det man säljer ur produktionen och det man köper in för att producera. Kan man rationalisera i produktionen får man inte full effekt av prisökningen på kostnadssidan medan man kan få full utdelning på intäktssidan.
söndag 29 mars 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar