tisdag 29 januari 2008

Vad kostar växtskyddsmedlen?



Något som intresserar mig, och det tror jag gäller många, är priser.
Priser på de produkter som vi behöver för att bedriva lantbruk. Men många gånger är det svårt att få tag på priser. Växtskyddsmedel är en typisk produkt där man får vänta länge innan man får pris.

Nu har ju som bekant priset på utsäde och gödsel stigit inför säsongen 2008 och det hade varit intressant att få en indikation på vad som händer med priserna på växtskyddsmedel.
Hör av er så fort någon vet något pris på något preparat!

/Anders

2 kommentarer:

Simon sa...

Något som kanske inte direkt hör till detta inlägg, men tanken kommer till mig igen när jag läser det du skrivit om höjda priser på utsäde och gödsel. Det känns som priserna höjs på det mesta, vissa höjningar mer motiverade än andra. Att utsädespriset höjs självklart när spannmålspriserna stiger, men många övriga kostnader kryper också uppåt när "det går bra för spannmålsodlarna". Om nu priserna på spannmål skulle falla tillbaka, kanske inte lika lågt som förr men ändå mycket lägre än idag. Är det lika lätt för alla dessa företag som "tar en bit av kakan" att sänka priserna igen? Inte för att jag spår att priserna kommer att gå tillbaka på det viset inom den närmaste framtiden, men det är ändå ett möjligt oroande scenario.

Anders Niléhn sa...

En riktig tanke. Vad händer med priserna på insatsvaror den dag spannmålspriserna sjunker, vilket kommer att ske. Återstår bara att se till vilken nivå.
Min personliga uppfattning är att det har mycket stor betydelse hur lång tid det tar innan spannmålspriserna faller tillbakar. Ju fler år med hyffsad lönsamhet för lantbrukarna och därmed maximal produktion och stor efterfråga på utsäde, gödsel och växtskyddsmedel, ju fler aktörer kommer att bli verksamma inom dessa områden. Faller lönsamheten tillbaka faller även priserna på insatsvarorna tillbaka och men i proportion till jur många aktörer det finns på marknaden. Ju fler aktörer ju snabbare och längre faller priserna.
Är Yara som exempel fortsatt i princip ensam om att tillverka och sälja gödsel i Sverige kan de hålla priset uppe längre även vid en svagare lönsamhet för lantbruket, men är det flera gödseltillverkare är det alltid någon som lockar med prissänkning om kunderna tvekar att köpa.
Vi får se vad som händer.

/Anders