onsdag 18 november 2009

Stor eller liten penson?

Ju mer skatt man betalar, inom vissa gränser, ju mer pension får man från Staten, när det är dags.
Men att betala mesta möjliga skatt bara för att få maximal pension är inte självklart det mest ekonomiska.
För en egenföretagare måste en grundläggande faktor vara att man tror på sitt företag och därmed räknar med att företaget föräntar det egna kapitalet på ett bättre sätt än vad som är möjligt med andra placeringar. Om man inte tror det är det bättre att söka sig en anställning och placera sina pengar i räntebärande papper eller på börsen.
Den som vidhåller att det egna företaget är ett bättre alternativ ska därmed inte betala mesta möjliga skatt bara för att få maximal pension. Då är det ett bättre alternaiv att utnyttja alla de avsättningar som finns för att sänka skatten och i stället låta detta kapital föräntas inom företaget. Även om företaget inte har behov av pengarna kan man själv placera dem på ett sätt som man misstänker har bättre avkastning än de pensionsfonder allmänna pensionsmedel placeras i.
När man funderar på pensionen man någon gång i framtiden ska få av Staten måste man ha i åtanke att detta inte är något som är hugget i sten. Det kan ju till och med vara så att man under sitt yrkesverksamma liv betalar in stora belopp i skatt men när man blir pensionär finns det inte några medel kvar för Staten att betala i pension.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Å varför ska man inte betala skatt Anders till sin pension ,förstår inte riktigt ekvationen??

Anders Niléhn sa...

Helt klart ska man betala skatt. Först och främst måste man ju deklarera och betala skatt motsvarande de "verkliga" privata uttagen ur firman. Men för många egenföretagare är det långt under vad motsvarande arbete hade gett som lön för tjänst. Därmed får egenföretagaren lägre pension. I artiklar senaste tiden menar en del personer att man ska deklarera ännu större inkomst i den enskilda näringsverksamheten bara för att få större pension.
Det ifrågasätter jag av den enkla anledningen att för det första så går inte all skatt till pension och för det andra kanske man kan få större avkastning på dessa pengar om man förvaltar dem i egen regi.
Det gäller naturligtvis att ha diciplin i så fall så pengarna finns kvar till ålderns höst.
Anders

Anderz sa...

Jag vet inte om jag har läst slarvigt ang. skatten. Men jag fick för mig att man skulle betala, precis som du skriver i din kommentar, skatt för sitt privata uttag, varken mer eller mindre.
D
Jag uppfattade artikeln som en varning till alla de som aldrig gjort/gör en kassaflödes analys och därmed inte vet hur stora privata uttag de gör, d.v.s. inte ta upp en inkomst på 15.000:- när det privata uttaget är kanske 250.000:- vilket tyvärr är allt för vanligt. Många verkar tro att man kan komma undan skatten när man i själva verket bara kan skjuta upp den. Kom ihåg att det finns två saker man inte kommer undan här i livet: Skatten och döden.

Anders Niléhn sa...

Ja, det är en vanlig fälla. I enskild firma kan man göra avsättningar till periodiseringsfond med upp till 30% av resultatet före egenavgifter och skatt. Dessa pengar är inte öronmärkta och kan konsumeras om man vill. Då kan det bli tufft att betala skatten när periodiseringsfonden måste återföras till beskattning senast efter sex år.
/Anders