tisdag 21 oktober 2008

Sökra nästa års EU stöd

I dag står euron i 9:87 SEK.
Jämfört med den kurs som gårdstödet betalades ut med 2007 (9:2147) och ett gårdsstöd om 25 000 euro skiljer det drygt 16 000 kronor.
Vad kursen är hösten 2009, då växelkursen för gårdsstödet fastställs är det ingen som vet.
Anledningen till att den svenska valutan försvagats denna höst är finanskrisen. När det blir kris i värden vill alla investerare växla hem så mycket som möjligt till sin egen valuta, det drabbar alla mindre valutor, som exempelvis den svenska kronan, med kursfall som följd.
Om Riksbanken sänker räntan denna veckan, vilket inte är omöjligt, är det sannolikt att den svenska kronan försvagas ytterligare. Då blir EU-stöden än större i svenska kronor räknat.
Även om finanskrisen består fram till nästa höst är det inte säkert att den svenska kronan försvagas ytterligare. Om de flesta som vill lämna investeringar i svensk valuta redan gjort det nu försvinner den effekten. Visar sig svenska statsfinanser och banker stabilare än omvärden kan den svenska kronan stabiliseras vid nuvarande kurs eller rent av stiga i värde. I så fall är det en god idé att redan nu säkra nästa års EU-stöd till dagens eurokurs. Det är relativt billigt och enkelt och något som alla banker kan hjälpa till med.
Även om den svenska kronan fortsätter att försvagas förlorar man inga pengar. I praktiken får man nästa års EU-stöd till den kurs man nu valt att säkra, det man ev missar är ytterligare kursvinst.
Skulle däremot kronan stärkas tjänar man en slant.
Vad tycker ni?
Är det rätt att säkra 2009-års EU-stöd till dagens kurs?
/Anders

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, jag heter Henrik Månsson och läser till journalist på Göteborgs Universitet. Jag och två av mina klasskamrater gör ett projektarbete om mediebilden av bönder i Sverige. Som en del i projektet tänkte vi undersöka vad bloggbönderna har för uppfattning om mediebilden av bönder. I er egenskap som bloggare är ni ju till och med bidragare till mediebilden av bönder och har säkert en del åsikter om det hela.
Projektarbetet kommer att publiceras bland andra arbeten på institutionens hemsida www.jmg.gu.se.

Vi har gjort ett formulär med 3 korta frågor som ni får besvara hur omfattande ni själva vill. Om ni inte vill vara med i studien så går det bra att avböja, annars hoppas vi på ett mailsvar inom en vecka. Vill ni svara på frågorna anonymt eller utan att bli citerade så får ni göra det, men då kan vi kanske inte använda materialet. Vill ni veta mer om studien så är det bara att skicka ett mail. Om ni svarar på frågorna så kommer jag att låta er veta hur det gick och skicka den färdiga produkten till er.

1. Vilken bild av bönder tror du att icke-bönder fått genom allmän media (d.v.s. inte branschmedia som t.ex. ATL) de senaste 10 åren?
2. Har mediebilden förändrats över tid?
2. Om du tror att mediebilden skiljer sig från verkligheten, på vilket sätt skiljer den sig då?
3. Hur tror du den allmänna mediebilden påverkat icke-bönder (allmänheten)?
4. Hur tror du den allmänna mediebilden påverkat bönderna själva?
5. Hur tror du den allmänna mediebilden påverkat relationen mellan icke-bönder och bönder?


Vi är djupt tacksamma för ert deltagande och hoppas ni vill bredda vår förståelse för bonden i media.

Henrik Månsson, Lisa Räng, Anna Gregerstam Nilsson
Mail: gusmansshe@student.gu.se

Anonym sa...

Japp, när euron passerat 10.50 så är det nog bara att slå till=)