onsdag 16 september 2009

Är det egentligen rimligt att stötta mjölken?

Just nu pågår det möten runt om i världen för att ta "krafttag" för att hjälpa mjölkproducenterna till bättre lönsamhet.
Till följd av kraftig prisnedgång på mjölk har många mjölkproducenter det just nu ekonomiskt bekymmersamt.
Men innan man sätter igång en stor apparat för att med politik försöka ändra måste man fråga sig vad som är rimligt.
Först och främst är det som så att det är inte alla mjölkproducenter som går back just nu. En hel del går med vinst och en hel del bygger till och med ut sin besättning.
Om låt oss säga 25 procent av mjölkföretagen går med vinst, 50 procent går plus minus noll och 25 procent går med förlust. Kan man då säga att förutsättningarna är för dåliga för mjölkproduktion?
Det kan ju vara de 25 procenten som förlorar pengar som gör något fel. Uppenbarligen har de något fel eftersom den bästa fjärdedelen trotts allt kan tjäna pengar.
En del hävdar då att det inte är rimligt att vissa mjölkproducenter slås ut, det är inte bra för det ena eller det andra.
Men finns det egentligen en oskriven lag att det ska finnas ett visst antal mjölkproducetner i ett land och i världen?
Jag har aldrig hört någon sådan siffra för andra branscher i vart fall.
Att mjölkpriset är lågt beror bara på en sak. Det produceras för mycket mjölk, långt mer än vad som konsumeras.
Om lösningen är att mjölkpriset ska upp är det ingen idé att vädja till konsumeter och till handeln att de, för barmhärtighets skull, ska betala mer. Så fungerar det inte i en marknadsekonomi. Det finns bara ett sätt att få upp priset och det är när det blir brist, eller i vart fall finns ett rykte som talar om brist. Det sistnämnda såg vi vad gällde spannmålspriset för två år sedan.
Sen är troligtivs inte heller lösningen ett högre mjölkpris. Stiger priset på mjölk stiger priset på allt annat som går åt för att producera mjölken. Så fungerar också en marknadsekonomi.
Precis som i alla andra branscher finns det således bara en lösning för att driva en mjölkproduktion med vinst. Vara bland de bästa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja visst ska vi stöttas det ska finnas mjölkkor i sunt samhälle det är lika självklart som skolor polis sjukhus osv.Varför undrar du, jo du o jag måste ha nåt i magen var tredje timma.det har hela EU fattat utom England o Sverige.

Anonym sa...

Tack för din kommentar.
Att vi måste ha mjölk att dricka håller jag med dig om. Själv konsumerar jag minst två liter per dag. Men någon brist på mjölk är det ju inte och den är dessutom billig i förhållande till näringsinnehåll. Problemet är att det produceras för mycket mjölk, därför är priset lågt.
Din åsikt om att det bör finnas mjölkkor lite var stanns i ett sunt sammhälle är en helt annan sak. Då ska mjölbönder ha statligt stöd precis som det finns presstöd, kulturstöd för teatrar, mm. Det har inget med lantbruk att göra i så fall.