söndag 23 mars 2008

Bränsleförbrukning


Bränsleförbrukningen på traktorer är en viktig detalj när man väljer fabrikat och modell.
Tyvärr finns det inte mycket uppgifter att gå på. Det finns inga opartiska tester i Sverige att titta på och de uppgifter, gram diesel per kilowatttimme, som tillverkarna anger i broschyrerna är teoretiska och säger inte mycket om hur mycket dieselolja det går åt per timme vid ett visst arbete.
Som lantbrukare har man ju en mängd praktiska arbeten, maskiner som man vill kunna köra i en viss hastighet på ett visst fält och där man då kan tänka sig acceptera en viss förbrukning per timme.
Ett sätt att skapa ordning i denna bränsleförbrukningsdjungel är att alla lantbrukare hjälps åt att rapportera in sina erfarenheter för sina traktrorer.
Vi har visserligen försökt göra bränsleförbrukningstester på ett antal traktorer i Traktor Power, men det finns felkällor i sådana tester. Ibland är traktorerna splitter nya och motorerna dåligt inkörda och dels har vi inte kapacietet att köra tank efter tank.
Det mest säkra bränsleförbrukningstestet i praktiskt arbete är ju när en lantbrukare fyller tanken full till bredden och kör till tanken blir i stort sett tom så många gånger som möjligt i samma arbete och hela tiden antecknar antalet timmar samt hur mycket diesel man fyller på vid varje tillfälle.
Min uppmaning är att ni ger mig sådana praktiska uppgifter, och då även anger vad det är för traktor, modell, årsmodell och hur många timmar den gått på ett ungefär, samt vad ni får för medelförbrukning i liter per timme vid ett visst arbete. Ange även det så noga som möjligt, som exempel: Ford 7700, 1979, 8 000 timmar, plöjnig med treskärig växelplog, mellanlera, 22 liter per timme.
Alla som lämnar sådana uppgifter och även ger mig sitt namn och adress får DVD, Tractor of the Year. Vill ni vara anonyma här på bloggen kan ni maila mig era uppgifter på: anders@agrar.nu
Då blir ni anonyma på bloggen och jag lägger bara upp förbrukningsuppgiften här utan avsändare.

2 kommentarer:

Anders Niléhn sa...

John Deere 7820 autopowr, årsmodell 2005, 2500 timmar, kultivator 5,4 meter, 20 cm djupt, mellanlera, torra förhållanden, 8 km/h, 23 liter per timme

/Filip

Anonym sa...

New Holland TS125A, årsmodell -05, 2900 timmar. Flytgödsel körning med en Sahlström S13 -07 5km enkel väg till åker, 40 km/h, 12 liter/tim
/Jonas