måndag 10 mars 2008

Steglös Valtra


Valtra blir ett av de sista traktorfabrikaten som kommer att pressentera en traktor med steglös transmission. För många svenska traktorförare kan det vara en smula frustrerande. Valtra är ju i särklass det populäraste fabrikatet på den svenska marknaden.
I januari i fjol berättade Agcos vd Martin Richenhagen att Valtra hade en steglös transmission och att denna skulle visas upp i en traktor i T-serien på Agritechnica i november samma år.
Men så blev det tyvärr inte. På Agritechnica höll man tyst om transmissionen och på en direkt fråga konstaterade Valtras representanter att traktorn inte var färdig för att visas upp för publik.
Egentligen borde det inte vara svårt för Agco att konstruera en Valtra med steglös transmission. Det finns ju redan Fendts Variotransmission i kombination med Valtras Sisu motor i alla steglösa Massey Ferguson.
Emellertid har Agco valt att låta Valtra konstruera sin egen steglösa transmission och det är väl därför det tar tid.
Som teknireporter har jag lirkat med Valtras personal för att få lite förhandsinformation om den steglösa transmission som ska sitta i Valtra, men förgäves. De släpper inte ifrån sig någonting.
Nu står vår förhoppnig till detta forum. Är det någon som har minsta idé hur Valtras nya steglösa transmission är konstruerad är ni välkomna att lämnna en kommentar här.
/Anders

1 kommentar:

swedtrac sa...

ja man kan undra vad de ska hitta på....
när patentet till vario finns inom företaget....