söndag 18 oktober 2009

De närmsta tolv månaderna blir ett dött lopp

Att skriva marknadskrönika har sällan varit så svårt som nu. Det finns lika många idéer till hur den framtida konjunkturen ska utveckla sig som det finns analytiker, och skulle man ha turen att träffa två personer som tror att framtiden ser lika dan ut har de naturligtvis helt olika förklaringar till varför.
Den listige marknadsanalytikern skriver givetvis i svävande och kryptiska ordalag så att man efteråt lättare kan hävda att man hade rätt, oavsett hur det gick.
Den formen av krönika hjälper naturligtvis inte många just nu, när det man vill ha svar på är om räntan går upp, ligger kvar eller går ner. Det samma gäller den svenska kronan, framförallt jämfört med euron och dollarn samt hur efterfrågan på varor och tjänster utvecklar sig i Sverige och resten av världen.
Utifrån de faktorer vi känner till just i dag tror jag att räntan kommer att ligga kvar på nuvarande nivå under det närmsta året.
Den ena anledningen till det är att jag inte tror att konsumtionen kommer att stiga nämnvärt den närmsta tiden och därmed är inflationshotet litet.
Den andra anledningen är att Förbundsbanken i USA trycker pengar som aldrig förr och dessa lånas nu ut till låg ränta.
Dollarn är nu nere under 7 kronor, samma nivå som i oktober 2008, vilket innebär lägre priser i svenska kronor på allt som handlas i dollar.
Många bedömare tror på en vändning i världsekonomin nu, men det kan mycket väl komma ett bakslag denna vintern, innan det vänder upp på riktigt.
Detta bakslag kommer inte att pressa ner den svenska kronan på samma sätt som hände från hösten 2008 till våren 2009.
Anledningen till det är att svenska statsfinanser är förhållandevis bra i en internationell jämförelse samt att en av anledningarna till kronraset förra gången var ständiga räntesänkningar från Riksbanken. Nu kan ju inte Riksbanken sänka räntan mycket mer.
Utifrån detta resonemang ska vi då bilda oss en uppfattning om vad som händer med priset på maskiner.
Vi har under 2009 justerat ner priserna på begagnade maskiner kontinuerligt och vi ligger nu på en nivå som stämmer bra överens med verkligheten.
Det finns ingen anledning att tro att begagnade maskiner varken ska betinga ett större eller mindre värde än det som gäller just nu.
Dessa är justerade såväl efter konjunktur, ränta, valuta som efter tillgång och efterfråga på varje enskild maskintyp.
Den sistnämnda parametern är i dagsläget viktigast att ta hänsyn till och där gäller det verkligen att hänga med i respektive bransch.
Tillgång och efterfråga på ett enskilt maskinslag beror inte enbart på konjunktursvängningar i branschen utan även på nationella regler.
Ett färskt exempel är inom maskinkategorin växtskyddssprutor. I vårt grannland Danmark kommer den 8 april 2010 en ny lag som gäller utrustningsnivån på växtskyddssprutor. Danska bedömare uppskattar att inte mindre än 15 000 växtskyddssprutor i Danmark inte uppfyller kraven och därmed behöver bytas ut. Detta innebär naturligtvis att det blir brist på bra begagnade sprutor i Danmark samt längre leveranstider på nya. Något som naturligtvis påverkar priset på sprutor uppåt även i Sverige.

Inga kommentarer: