lördag 17 oktober 2009

Fundera mindre på konjunkturen och koncentrara dig på att göra ett bra jobb.

Regeringens förslag om förbättringar för företag är välkommen. En sak som många företagare naturligtvis uppskattar i det förslaget är den femprocentiga sänkningen av egenavgifterna. Regeringen har även avicerat andra förenklingar, vad de består i är i skrivande stund oklart.
Det är givetvis välkommet med såväl kostnadssänkningar som förenklingar, men samtidigt är det viktigt att göra en korrekt analys innan man kritiserar läget i dag.
Oavsett var man bedriver sin verksamhet är det lätt att finna några nackdelar och gnälla över dem. Man tar som exempel länder eller regioner som inte har just dessa nackdelar och anser sig missgynnad.
Men alla länder har sina för och nackdelar.
I Sverige har vi som exempel låga sociala avgifter för ungdomar och pensionärer, förhållandevis låg inkomstskatt, framförallt för de med låg inkomst samt förhållandevis låg bolagsskatt. Detta efter de senaste årens sänkningar.
Vi har myndigheter som hjälper såväl medborgare som företagare att få rätt information.
Förvaltningslagen är en unik sak vi har i Sverige. Den innebär att vem som helst kan ringa till en myndighet och få alla den hjälp och information i ett ärende som man behöver. Man behöver inte ens klara språket, kan man inte svenska är myndigheten skyldig att införskaffa en tolk.
Försök ring till en tysk eller spansk myndighet och prata svenska så får ni se hur långt ni kommer där.
I Sverige har vi just nu även fördelen med att statsfinanserna är förhållandevis bättre än många andra länders budgetar i vår omvärld. Det innebär att vi kan behålla de låga skatterna samtidigt som myndigheterna kan satsa pengar på utbyggnad och renovering av infrastruktur.
Det ger arbete till entreprenörer och den uppfattning som finns i branschen är att entreprenörerna har haft gott om jobb hela lågkonjunkturen.
Det alla i branschen pratat om de senaste tolv månaderna är när konjunkturen vänder uppåt igen. Ser man i hela världen är det rimligt att tro att det tar tid. Det är enorma summor pengar som försvann i och med bankkonkurserna i USA. Pengar som för alltid är borta. Likaså är det en fråga vad man menar när man säger att konjunkturen vänder. Att komma tillbaka till 2007 och 2008 års siffror vad gäller produktion och konsumtion är inte rimligt inom överskådlig tid. Då var allt synnerligen överhettat.
Det viktiga för svenska lantbrukare, entreprenörer och andra företag är att ha tillräckligt med arbete och lönsamhet i det man gör. Den bästa strategin är att koncentrera sig på att fortsätta göra bra jobb och fundera mindre på konjunkturen.

Inga kommentarer: