söndag 25 oktober 2009

Satsa på en extra person i företaget

Satsa på en extra man i företaget genom att utnyttja lågkonjunkturen för att lättare få tag på personal samt leta efter rätt åldersgrupp för lägsta möjliga kostnader.

Det är ytterst få företagare som funderar så värst mycket på vad åldern på de anställda betyder för de totala lönekostnaderna. Det kan tyckas märkligt då det finns två grupper som är betydligt billigare att avlöna än resten.
För personer om inte hunnit fylla 26 år den 1 januari i år är arbetsgivareavgifterna endast 15,49 procent i år och för personer över 65 år betalar man bara ålderspensionsavgift om 10,21 procent. För personer födda före 1937 betalar man inga löneskatter alls.
Detta har naturligtvis enormt stor betydelse för ett företags totala lönekostnader och något som man som företagsledare bör beakta när man anställer.
Givetvis är personens kompetens det viktigaste vid alla anställningar. Fel person kan ju bli extremt dyr för företaget oavsett hur låg lönekostnaden är.
Men jag är ganska säker på att det bland personer under 26 och över 65 år finns en hel del som kan vara de rätta att anställa och då är det ju lämpligt att man har ögonen öppna efter dessa.
Man kan även ta tillfället i akt att konstruera ett nytt jobb på firman, anpassat efter nuvarande situation.
Många gånger finns det en mängd arbeten som släpar efter eller ökar stressen markant, framförallt för ägaren av ett mindre företag. Det kan vara att öppna och bokföra all post, fakturera, köra efter reservdelar och utföra andra ärenden och liknande uppgifter.
Genom att anställa en ung eller gammal person, som med nuvarande regler totalt kommer att kosta mindre för företaget, än alla dem i åldern mellan 27 och 64 år, kan man avlasta alla de andra på företaget vad gäller en massa jobb och på så sätt kan dessa koncentrera sig på att göra arbeten åt kunder som man kan fakturera. På ett mindre företag gäller det inte minst företagsledaren själv, som normalt kanske är en av de bästa på att utföra just de jobb firman är specialiserad på, men som endast hinner utföra dessa jobb lite då och då eftersom det är så mycket annat som måste fixas och donas med.
Tänk dig att det på firman finns en person som tar hand om all post, bokför detta, betalar räkningar, fakturerar, hämtar reservdelar och kör ut med dessa till maskinerna samt skjutsar maskinförare till och från maskiner som blir kvar ute på arbetsplatser, allt det som du som företagsledare kanske gör i dag.
Hittar man rätt person kan fördelarna bli många. Även du som företagsledare kan utföra arbeten ute hos kunder och öka intjäningen samtidigt som du inte behöver skjuta allt administrativt arbete framför dig och då och då när högen är för stor beta av på sena kvällar.

Inga kommentarer: