torsdag 7 februari 2008

Traktor som rullade iväg


I ATL i dag, fredagen den 8 februari, finns en artikel som handlar om ett farligt tillbud. En traktor, som trots att föraren lagt i parkeringläget i växellådan ändå rullar iväg.
Det finns många traktorer med parkeringsläge i växelspaken ofta i samma spak som fram/back till vänster om ratten.
Två av dem som har den tekniken är John Deere och Valtra. John Deeres servicechef, Ingvar Mårtensson, har svarat i artikeln medan vi fortfarande väntar på svar från Thor Andersson på Valtra.
Vi önskar även få kontakt med andra traktorförare som varit med om något liknadne. Har ni det, berätta vad som hände genom att klicka på kommentera i slutet av denna text.

Så här skriv jag i ATL:
Krister Öberg, lantbrukare utanför Bro vill varna andra lantbrukare för att lita blint på parkeringsspärren i växellådan. I måndags, mitt under pågående lastning, började traktor och vagn rulla iväg. Krister som befann sig i vagnen lyckades klättra ner från vagnen men var förnuftig nog att inte försöka ta sig in i hytten medan traktorn var i rörelse. I stället fick han stå och se på när traktor och vagn for rakt in i maskinhallen där ekipaget förstörde en port och en bärande stolpe. Traktorn, en John Deere 6810 från år 2000, har parkeringsläge i gruppväxellådan. Krister Öberg hade mycket riktigt placerat växelspaken i P men ändå hade ekipaget rullat iväg när belastningen blev för hög. – Traktor och vagn stod i en sluttning och jag fyllde spannmål i vagnen när det plötsligt började röra på sig, berättar Krister Öberg. Han frågar sig om parkeringsspärren inte är att lita på och om man i stället måste använda den vanliga handbromsen. Ingvar Mårtensson, servicechef på John Deere i Sverige, berättar att parkeringsspärren i växellådan är säkrare än den vanliga handbromsen och att John Deere inte anger några begränsningar för vad växellådans parkeringsläge ska klara av. – Det är som en klokoppling, men vi vet att den kan slitas med åren om föraren slarvar och lägger i P-läget innan dess traktorn står helt stilla, säger Ingvar Mårtensson. Krister Öberg berättar att det blev ett smattrande ljud när traktorn rullade iväg och enligt Ingvar Mårtensson är det tecken på att systemet är slitet och behöver ses över av en verkstad. På frågan hur traktorföraren ska kunna undvika den här typen av tillbud i framtiden är det enda sättet, enligt Ingvar Mårtensson, att testa utrustningen genom att placera traktorn med belastning i ett med- eller motlut och prova parkeringsläget.

Inga kommentarer: